Persoonlijke ontwikkeling & Business Coaching
Persoonlijke ontwikkeling is in een coachingstraject het uitgangspunt. Door een-op-een gesprekken met een persoonlijke coach verbind je je eigen kennis met de kennis van de coach en krijg je inzichten die direct toe te passen zijn in je eigen gedrag om in positieve zin te veranderen en bekwamer te worden in het bereiken van door jouw gestelde doelen. De coach helpt je om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, waarden en drijfveren, interesses en mogelijkheden. Het doel is versterken van wat goed gaat en te onderzoeken welke alternatieven er zijn als zaken en patronen niet goed lopen. Het polariteitenmodel of het Kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman vormt hiervoor de basis. Het draait hierbij om het ontwikkelen van zelfkennis gebruikmakend van de eigenschappen die bij de kern van iemand horen: de kernkwaliteiten, de valkuilen, de irritaties en allergieën en de uitdaging.
Theoretische achtergrond
Coaching leunt op CGT Cognitieve Gedragstherapie (Aaron Beck en Albert Ellis), waarin het onderzoeken van irrationele gedachten en gedrag centraal staat, en ACT Acceptance and Commitment Therapy (Steven C. Hayes) waarbij het doel is om de psychologische en mentale flexibiliteit te vergroten. Hierbij gaat de aandacht uit naar hoe je kan leren om de controle los te durven laten over iets waar je nauwelijks of geen invloed op hebt – zoals je gedachten en je emoties- en je te leren richten op zaken die je wel kunt beïnvloeden en veranderen zoals je gedrag. Het doel is om de tijdrovende en energieverslindende strijd ten aanzien van onvermijdelijke situaties en zaken te staken en meer oog te krijgen voor waardevolle zaken die er wel toe doen en die voor jou belangrijk zijn
Coaching leunt ook op de uit de Leertheorie voort komende RFT Relational Frame Theory (Steven C. Hayes, Dermot Barnes- Holmes en Bryan Roche). Hierbij wordt uitgegaan dat je in staat bent tot het leggen van relaties – framen – tussen je manier van denken, jouw taalgebruik en je gedrag en hier vervolgens conclusies uit kan trekken die op jouw van toepassing zijn.
Daarnaast vindt coaching zijn wortels in de Positieve Psychologie (Martin Seligman en Mihály Csíkszentmihályi) die uitgaat van oplossingsgericht handelen waarbij de focus niet ligt op het bestrijden van hindernissen, maar zich richt op het versterken van vaardigheden en kwaliteiten.
Hoewel sterk beïnvloedt door diverse stromingen vanuit de psychologie, is coaching iets anders dan therapie. Een therapeutisch traject is erop gericht om psychische stagnatie of mentale blokkades te verhelpen. Dit maakt een coachingstraject over het algemeen minder belastend dan een therapeutisch behandeltraject. Waarbij therapie de context van het verleden meeneemt, zal een coachingstraject meer gericht zijn op het heden en op de toekomst. Voor een coachingstraject is, in tegenstelling tot een psychologisch behandeltraject, geen verwijsbrief van je arts nodig.
Uitvalpreventie
Spanning, frustratie, onmacht, over- en onder-belasting kunnen stressgerelateerde psychische klachten als somberte, angst en paniekklachten, burn-out of bore-out uitlokken en kunnen daarmee jouw verdere ontwikkeling behoorlijk dwarsbomen. Coaching kan een belangrijke preventieve werking hebben voor stagnatie in het ontwikkelen en bereiken van persoonlijke doelen en vaardigheden.